Internetsnelheid verbeteren: WiFi-routertips

Internetsnelheid verbeteren door het juiste gebruik van je WiFi-router. Klinkt raar, maar er is echt heel veel snelheidswinst te behalen door je WiFi-router goed te gebruiken.

Grof gezegd zijn er twee belangrijke factoren voor de internetsnelheid bij een WiFi-router. Het soort en de plek waar hij hangt/staat.

Welke soorten WiFi-routers heb je?

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Wanneer je router zowel 2.4 GHz als 5GHz tegelijk kan ondersteunen da is het aan te raden om hiervoor te kiezen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

2.4 GHz

Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Minder hoge maximale snelheid
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund Vaker last van storing door andere apparaten

5 GHz

Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid Gaat slecht door muren
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zul je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.

Maximale internetsnelheid per WiFi-standaard

Er bestaan verschillende WiFi-standaarden die ieder een eigen maximale internetsnelheid toestaan. Kijk hieronder welke WiFi-standaard welke maximale snelheid heeft. Let er dus op dat je een draadloze router neemt met een WiFi-standaard die jouw internetsnelheid ondersteund.

 Wifi-standaard   Snelheid
 802.11b  4,5 Mbps
 802.11g  23 Mbps
 802.11n  100 Mbps
 802.11ac  240 Mbps

 Het juiste WiFi-kanaal kiezen

Het WiFi-signaal kan via een aantal kanalen verzonden worden door een WiFi-router. Vaak is het ene kanaal al drukker dan het andere omdat bijvoorbeeld veel van je buren al op één bepaald kanaal zitten. In dat geval kan het slim zijn om voor een ander kanaal te kiezen dat minder druk is. Dit kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren. Je hebt de keuze uit de volgende kanalen:

Bij 2.4 GHz heb je de keus uit de kanalen 1-13.

Bij 5 GHz heb je de keus uit de kanalen 36, 40, 44 en 48.

Plaats van je router

Voor de internetsnelheid is het naast de invloed van de routereigenschappen ook erg belangrijk wat de plek is waar je router staat/hangt.

 • Wanneer je router en modem in één zitten is het belangrijk deze niet te ver van de contactdoos te plaatsen. Het signaal van de kabel of telefoonlijn wordt namelijk steeds minder sterk. Dit kan zorgen voor een instabiele verbinding.
 • Plaats de modem gunstig ten opzichte van de apparaten die gebruik maken van internet. Zet de router zo dicht mogelijk bij de apparaten die gebruik maken van internet. Wanneer je op de begane gronde en op de tweede verdieping gebruik maakt van internet is de gunstigste plek om de router neer te zetten bijvoorbeeld de 1e verdieping.
 • Plaats de router tussen de 1-2 meter hoogte op een vrije plek of bevestig deze rond deze hoogte op een vrije plek aan de muur.
 • Wanneer je je aan bovenstaande hebt gehouden maar internetsnelheid valt nog steeds tegen, verplaats de router dan steeds een klein beetje en test het resultaat bijvoorbeeld met de speedtest.
 • Wanneer mogelijk, plaats de router dan niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden zoals een magnetron, DECT telefoon, babyfoon en andere apparaten die staling veroorzaken.

 

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. Jan

  Sinds kort is Ziggo mijn provider (heeft UPC overgenomen)
  M´n verbinding was al klote, maar is nu nog minder.
  In het weekend ga ik tegenwoordig weer gewoon brieven sturen, want die gaan sneller dan Emails.
  En de kosten gaan ook omhoog.
  Denk wel 5x m´n modem gereset, maar het blijft klote.
  Heel gek tegenwoordig ook een andere Ziggo verbinding tusen mijn netwerken.
  Die automaitisch verbinding maakt. Als ik het UIT klik gaat het gewoon weer vanzelf naar “automatisch verbinden. Heel gek.
  Zou 120Mb moeten hebben, maar test komt niet verder dan 19-
  Helemaal kut dat Ziggo.

  Reageren
 2. polle

  hier ziggo met een 120/12 abo…
  haal 122/12.3 bekabeld en 121.5/12.1 draadloos op de bovenverdieping…..
  ligt vooral aan je router….met een cisco router haalde ik 17/11 met hetzelfde abo
  router is een netgear r7000

  Reageren
 3. benno

  wat betreft wifi als je die sterk wilt maken in het hele huis in elke ruimte ga naar een computer bedrijf en koop een wifi versterker die je in een stopkontakt kan steken, zodat je minimaal 4 streepjes krijgt voor zeer sterk wifi, je hebt ze van verschillende merken. wifi repeater worden ze ook wel eens genoemt.

  Reageren
 4. benno

  iedereen klaagt over een trage verbinding, maar is het ook echt traag? veel bedrijven maken reklame over een snelheid, in de praktijk valt dit echter tegen, omdat de snelheid af kan wijken van de bestaande snelheid die een aanbieder aan zou bieden.

  Maar waar licht dit aan: dit licht niet aan uw modem of router, het licht soms aan de punt waar de lijn binnen komt, een adsl of kabel isdn is meestal verbonden aan een wijkcentrale in een wijk waar alles samen komt. in deze centrale moet dus de modem worden vervangen zodat hij snelheden aan kan, tot max 1 gb aan snelheid. up en down. en dat ie bij de klant binnen komt op 500 mb up en down voor glasvezel wat bij sommige providers soms haalbaal is, en bij adsl of kabel is dat max 100 mb of iets hoger.

  de computer moet natuurlijk ook deze snelheden aan kunnen, kijk altijd eerst wat voor lan kaart in een computer zit, als je een lan kaart hebt die alleen snelheden aan kan van 10 mb en de klant heeft een internet abonement van 100 mb dan gaat de snelheid niet hoger dan 10 mb terwijl die eigenlijk 100 zou moeten halen.

  wat kun je dan doen, gewoon naar een computer winkel en de oude lankaart vervangen voor een 1gb kaart zodat ie snelheden aan kan van af 10 mb en hoger voor adsl kabel of glasvezel. via de kabel.

  ook de router moet geschikt zijn voor snelheden tot max 1 gb up en down. als je dus 500 mb up en down hebt moet ie dus die snelheden wel leveren. op de computer, die kun je weer kijken door in een zoek machine in te tikken wat is mijn computer snelheid.

  ik hoop dat jullie dit even zelf testen.

  Reageren
  • Gerard

   Je hebt helemaal gelijk, maar een provider zou eigenlijk niet meer moeten beloven dan hij op een specifiek adres kan waarmaken. Tele2 doet dit inmiddels op deze wijze, en dat werkt heel behoorlijk. Beloven 50 mb, krijg 47 mb bekabeld. Draadloos wat minder, 21 – 30 maar dat ligt aan het modem en de afstand tot het modem.

   Reageren
 5. Theo

  Ik heb ziggo premium. Kabel dus. Beloofd wordt: download 90 Mbit en upload 9. Ik haal 91,5 tegen 8,6. Werkelijk voortreffelijk. Ik heb het ook draadloos geprobeerd. Dan haal ik ongeveer 32 om 9 met een dramatische performance, omdat het door ziggo geleverde modem een veel te laag bereik heeft en de verbinding in het netwerk heel regelmatig wegvalt.

  Reageren
 6. Terb

  heb van de week 100mb glas gekregen.speedtest gedaan 93 mb download en 96 mb uplowd.(bekabeld).
  Draadloos 50mb download met 3 i-pads en telefoons op het wifi gelijktijdig in gebruik dus niet verkeerd toch.

  Reageren
 7. Koyosommo

  Ik heb internet via een Liaan in het oerwoud ( Down 50MB Up 30MB ) De provider is de hutistam.
  Valt niet tegen.

  Groet,
  Oekaboeka

  Reageren
 8. Ron

  Heb een abonnement van 300 mbit up en down. Bij de speedtest haal ik constant 330 down en up 320. Uiteraard glasvezel, je moet er wel voor zorgen dat je de juiste apparaten hebt die het ook aan kunnen. Op de laptop draadloos en gsm is deze snelheid ongeveer 90 mbit. Ben dik tevreden. Het enigste is wel de laatste tijd dat het internet vaak weg valt maar daar heeft heel Nederland volgens mij last van.

  Reageren
 9. Emile

  Ik heb een wifi netwerk dat tot een maximum kan gaan van 100 mbps. Mijn internet deed het fantastisch tot twee weken geleden dus besloot ik om een speedtest te doen. Ik haal slechts 16 mbps en ben hier absoluut niet tevreden mee. Ik heb 2 maanden geleden een nieuwe computer gekocht en in het begin ging het zeer goed maar nu trekt het werkelijk op niets. Ik ben verbonden met het internet via een wifi extender.

  Reageren
 10. Leo

  Heb sinds kort mijn iMac bekabeld. Met wifi (UPC) haalde ik in de ochtend ± 60 mb en ‘s avonds slechts de helft. Nu steeds ergens rond de 120! Gewoon via de kabel. Dus kabeltje ertussen werkt veel sneller.
  Muis en toetsenbord evenals laptop gewoon nog draadloos.

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>