Makkelijke stappen om je internetsnelheid optimaliseren

Reset je router

Komt uit de speedtest dat je internet trager is dan normaal? Reset dan je modem allereerst. Dit is erg gemakkelijk en lost erg veel problemen op. Het kan zijn dat je router een aparte resetknop heeft. Anders moet je in veel gevallen de router uit het stopcontact trekken en er na 10 seconden weer instoppen. Check de gebruiksaanwijzing van jouw router hoe je je router kunt resetten.

 

Computer opnieuw opstarten

Het kan ook zijn dat niet de internetverbinding traag is maar je computer zelf. Een computer blijft vaak op de achtergrond programma’s draaien waardoor hij langzamer wordt. Door de computer opnieuw op te starten kan de ook het internet een stuk sneller gaan.

 

Browser updaten

Zorg er altijd voor dat je internet browser up-to-date is. Het updaten van je browser kan de internetsnelheid positief beïnvloeden.

 

Controleer je firewall & virusscanner

Soms kost het gebruik van een firewall en virusscanner erg veel internetsnelheid. Je zou dit kunnen controleren door de speedtest een keer met- en een keer zonder firewall en virusscanner aan te hebben.

 

Gebruik goede bekabeling

De bekabeling die gebruikt wordt kan invloed hebben op de snelheid van het internet. Je hebt verschillende soorten netwerkkabels. Sommige zijn voor snellere internetverbindingen geschikt dan anderen. Let er dus op dat je je netwerkkabels neemt die jouw internetsnelheid ondersteunen.

 

Let op welke draadloze router je gebruikt

De internetsnelheid kan erg worden beïnvloed door een draadloze router. Hoewel deze bijna altijd langzamer zijn dan een bekabelde router zijn er onderling groter verschillen.  De ene WiFi-router kan aanzienlijk hogere internetsnelheden aan dan de andere. Wanneer je snel internet hebt is het natuurlijk zonde als het vervolgens weer teniet wordt gedaan door een langzame router.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. Robert

  Ik zit 5500 meter van de centrale en heb 0.5 mb over.
  Alle kunstjes om een snellere verbinding te krijgen gaan niet op.
  Geen probleem, voor dezelfde kosten ga ik binnenkort over op
  internet via de satelliet!!!
  Doe geen dingen die geen zin hebben. Maar in een samenleving waar iedereen elkaar voor de gek houd maak je vreemde dingen mee.
  Succes!!!!!

  Reageren
 2. omar

  snap er nix meer van

  Reageren
 3. Robin

  heb upc 200Mb/s en haal 181Mb/s dus komt aardig in de buurt aangezien windows ook een percentage van je verbinding (10-20%) vrij houdt voor zichzelf…

  @Marcel: even kijken of je wel Cat5E kabel hebt ipv Cat5 tussen je router en je pc. en natuurlijk ook een gigabit-lankaart in je pc. en mocht je snelheid in een test niet kloppen, probeer dan ook eens andere testsites, de uitslag kan her en der nogal afwijken . . .

  Reageren
  • Edwin

   Is het niet beter om een Cat6 kabel te gebruiken? Ik had altijd een 90Mbit/sec internet van UPC en kwam met de speedtest altijd rond de 87Mbit/sec uit.

   Nu ben ik eergisteren overgestapt naar 200Mb abonnement (is voor bestaande gebruikers zelfs goedkoper) maar mijn snelheid neemt niet echt toe. Heb mijn internet hub/switch al vervangen door een 16 poort gigabyte hub/switch/Wifi repeater en mijn computers zijn allen voorzien van een gigabit netwerkkaartje. verder zou ik graag willen weten op hoeveel Mb/sec ik zou moeten kunnen rekenen bij Wifi gebruik bij dit abonnement.

   Reageren
   • Jan

    In veel gevallen is WIFI 54Mb, maar dat haal je meestal niet.
    als je dicht bij je modem bent haal je misschien 46Mb

    Staat je modem in de voorkamer en je zit achter het huis buiten b.v. 10 meter verder dan kan het zijn dat er nog maar 30Mb over is.

    Het is nu eenmaal zo dat WIFI langzaam is.

    Al heb je een internet verbinding van 500Mb dat veranderd niets aan je WIFI

    Reageren
    • Gea

     ik zit 6 meter van mijn modem (experiabox KPN) af en heb downl. snelheid 10,28 en upl. snelh. 0,89 mb. en betaal voor 54 mb. zou dit aan de experiabos kunnen liggen?

     Reageren
 4. Ton O.

  voor mijn bedrijf 2st ADSL 8 MB van KPN 2 ADSL lijnen van de KPN gekoppeld met kast en we halen nog maar 2.25 MB totaal.
  Dus net zoals in andere meldingen oude bekabeling en oude apparatuur uit Amsterdam.
  Dat kan hier nog wel een paar jaar mee.
  Ze snappen er toch niets vandaar op het platte land.

  Reageren
 5. AHD

  Heb UPC internet 25 mb krijg 24.4 mb
  ben tevreden

  Reageren
 6. Jackasfck

  Heb kpn, belooft mij 40
  zit op 7.6… tsjah te ver van het kastje af zeggen ze..

  Reageren
  • Rick

   welkom bij de club ik zou ook 40 moeten krijgen, zit op 5.7 nu, en als ik een kasje dichterbij wil moet ik zelf voor de kosten op draaien.
   Geen zin om duizenden euros aan uit te geven.

   Reageren
 7. Alexandra

  Ik heb 8MB internet van KPN (zakelijk), maar ik krijg maar 2MB.
  Te ver van de bewoonde wereld……???
  Dat is het beste wat ik kan krijgen.

  Reageren
  • Paul

   Ik heb ook 8mb van KPN, maar dan privé. Ik krijg ook maar 3,2mb.
   Te ver van de bewoonde wereld zeggen ze inderdaad. Ze hebben verouderde kabels en centrales. Ik ben met de monteur mee gereden naar de centrale en heb gezien dat mijn poort met 15mb wordt aangestuurd, dus het verlies zit in de KPN kabel, want in de verdeelkast vlak bij mijn huis komt er nog maar 4mb uit

   Reageren
 8. VIn

  Heb Ziggo 60Mb kom in de praktijk zelden boven de 48Mb uit.
  Voel me dus knap bekocht.

  Reageren
  • Kobitje

   Ja wij hebben ook Ziggo TV en Internet in een via de TV Kabel waarvan we hoorden dat dit een stuk sneller is dan via de telefoon lijn en opzich doet hij het prima maar ik test altijd 21/28 mbps/s dus dat is dus niet 60 MB en soms is het internet even erg snel en dan weer slomer ook apart

   Reageren
 9. Marcel

  Hoi ,

  wat bedoeld men precies met “gebruik de juiste bekabeling” ?
  Ik heb het snelste abo van Ziggo maar de netwerk-bekabeling ligt er al ruim 10 jaar , zou dit van invloed kunnen zijn op mijn internet-snelheid ?

  m.vr.gr.

  Marcel .

  Reageren
  • Robin

   juiste bekabeling is cat5E (dus niet gewoon cat5) of eventueel cat6. dit staat meestal op de kabel.

   Reageren
  • Marc

   Als je cat 5 kabels netjes aanlegt en geen gekke dingen doet, dan kan cat 5 ook gigabit verbindingen maken. Zelf heb ik in ’95 mijn huis bekabeld, en ik download met 12 MByte/s. De lijn van Ziggo zou meer dan 120 mbit/s moeten kunnen leveren, maar de uploader is meestal de beperkende factor.
   In geval van “slechte” kabels merk je dat meestal direct, ofwel geen verbinding of heel veel packets lost bij een ping.
   Slechte verbindingen kunnen worden veroorzaakt door te hard trekken aan de kabels, ze over scherpe randen buigen, samen laten lopen met andere elektrische signalen of gewoon de draden verkeerd aansluiten.
   De beste test of het aan je kabels ligt: je PC direct aan het modem verbinden met een korte, nieuwe kabel en kijken of het dan beter gaat.

   Reageren
 10. Frank

  Heb Ziggo alles in 1. Zit op 28.5/5.8 snelheid! Ruim boven dat wat Ziggo opgeeft dus.

  Reageren
  • Mark

   Hier hetzelfde. Ik heb Ziggo Alles-in-1 Plus, dit is 60 / 6 MBit. Ik haal op speedtest 62,7 / 5,8 MBit.
   Download is dus meer dan wat wordt opgegeven en upload een fractie minder, maar is in principe verwaarloosbaar.
   Hier ook alles bekabeld met Cat5E.
   Het zal wellicht ook aan je locatie in Nederland liggen.

   Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>